Cultureel Erfgoed- Hunebed Centrum Borger

Met huiveringwekkend geraas en een oorverdovende klap denderen de keien over het witte doek in het nieuwe hunebedcentrum in Borger. In het auditorium is te zien hoe een zwerfsteen 150.000 jaar geleden aan zijn reis begon en 5500 jaar geleden eindigde als deksteen van een hunebed. Al een paar jaar is is dit spektakel te zien in het hunebedcentrum.

Prinses Margriet verrichte er, onderhand al wee jaren geleden, de officiële opening. Maar toch… het is speciaal  en uniek dus kunnen we er maar beter laat dan nooit aandacht aan schenken. Het oorspronkelijke Hunnebedcentrum werd trouwens al geopend in 1969 en bestaat dus vijftig jaar in 2019!

Met uitzicht op het grootste prehistorische steenbouwwerk van Nederland, kruipen bezoekers in het gloednieuwe museum onder een replica van het hunebed bij Drouwen. Modderdampen en koude komen de bezoeker tegemoet in dit buitengebeuren zodra die het stenen trapje afdaalt en in het graf onder het hunebed stapt. Het duurt even tot de ogen aan de schemer zijn gewend. Dan doemen de skeletten en urnen op. Dit is de rustplaats van de bewoners van Drenthe, maar dan 5500 jaar geleden.

Het museum kent geen verbodsbordjes. In principe mag de bezoeker alles zelf ervaren en overal achterkomen. Het is dan wel even schrikken als een doos, ingepakt in sinterklaaspapier, onder een kei vandaan komt. Bezoekers mogen hierin een wens stoppen. Veel scholen laten hun leerkingen kennis maken met dit culturele erfgoed, een echte buitenkans! Over vijf jaar krijgen zij een uitnodiging om hun oude wens weer eens in te zien. En wie weet, is die inmiddels vervuld.

Borger is een geweldige bestemming in de Nederlandse lente en zomer. Als het weer winter wordt (maar dat duurt dus nog weer bijna een jaar) gaan we wel weer skien in de Franse Alpen, maar in de lente of de zomer moet je toch echt dit soort Nederlandse cultuurmonumenten bezoeken. Er zijn er zoveel. Zie ook dit artikel over onvergetelijk Stavoren. Een parel!

Alles is levensecht opgesteld in het centrum. Een prehistorisch gezin staat uitnodigend voor een Saksische boerderij van weleer. De kleding die zij dragen is van prehistorische snit, voor zover dat is na te gaan. De deur van hun onderkomen staat wijd open. Vers gemaaid gras prikkelt de neusgaten. In het onderkomen valt op panoramaschermen te zien wat de bewoners eeuwen geleden zagen als zij naar buiten keken. Dit is schitterend om te fotograferen.

Onderwijl kwetteren de vogels en piepen de muizen. Alles wordt ondersteund met high tech-apparatuur en de vele maquettes, die nederzettingen uit verschillende tijden tonen. De tocht eindigt met een versnapering in het Trechterbekercafé, waar de koffie in trechterbekers wordt geschonken. Ook bijzonder lezenswaardig is dit artikel over een ander soort cultureel erfgoed, De Tuinman van Monet.

Het gebouw doet denken aan een grote Saksische boerderij, die opgaat in de glooiingen van het Drentse landschap. Het architectenbureau Aldo en Hannie van Eyck in Amsterdam tekende voor het ontwerp. Aldo van Eyck nam de opdracht in 1998 aan, maar overleed korte tijd later. Zijn echtgenote Hannie maakte het ontwerp af. Het project bestaat uit twee gebouwen en kostte 7,1 miljoen euro.

De directie heeft grootse plannen met het centrum. “Het is niet alleen een museum, maar ook een kenniscentrum en een aanspreekpunt voor alle ideeën om het cultuurtoerisme in Drenthe te versterken.” Voor meer informatie over Nederlands cultuur erfgoed, check ook dit artikel over Dokkum, nog zo’n stukje onvergetenlijk Nederlands Cultuurerfgoed.

Het oude museumgebouw krijgt een opknapbeurt en biedt ruimte voor onder meer workshops en exposities van nooit vertoonde archeologische vondsten. Volgens de ditecteur van het Hunnebedden centrum is dit een goede manier om het overgebleven erfgoed te koesteren. “Wij moeten trots zijn op onze onbesuisde steenhopen.” En trots kunnen ze zijn. Dit is het fotograferen meer dan waard. De gepassioneerde, ambachtelijke fotograaf zal hier zijn hart kunnen ophalen!